Veszélyben a keleti síkvidéki gorillák, de még tartják magukat

Némi optimizmusra okot adó hírek érkeztek a súlyosan veszélyeztetett státuszú keleti síkvidéki gorilláról. Az eddigi legrészletesebb terepi felmérés adatai szerint ugyanis globális populációja akár 6800 egyed is lehet, holott néhány éve ennek pusztán a feléről volt szó.

A keleti síkvidéki gorilla (Gorilla beringei graueri) a keleti gorilla egyik alfaja, amely vadon ma már csak a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fordul elő. Korábbi adatok szerint az egyedek mintegy 90 százaléka a Kahuzi-Biega Nemzeti Park és a szomszédos Oku rezervátum területére szorult vissza, így ez a két terület az alfaj utolsó fellegvárának tekinthető. Életterük azonban folyamatos nyomás alatt van a térségben zajló polgárháborúk, a fegyveres lázadó csoportok állandó jelenléte, a húsukért folyó illegális vadászat, az elektronikus eszközök gyártásához nélkülözhetetlen tantál egyre terjeszkedő bányászata és az ehhez kapcsolódó erdőirtás miatt.

Ezen körülmények miatt nemhogy az alfaj védelme, de még egyedszámuk felmérése is rendkívül nehézkes. Egy 2016-os felmérés során például azt állapították meg, hogy az 1990-es években történt vizsgálatok óta a populáció mérete mintegy 77 százalékkal csökkent a területen tapasztalható erős emberi hatás miatt, ami rendkívüli mértékben megriasztotta a szakembereket. Ekkor azonban a nem biztonságos körülmények miatt nem tudtak mindenhonnan adatokat gyűjteni, így nem lehetett egyértelműen látni, hogy valóban ekkora a baj, vagy csak az adatok lehetnek hiányosak.

A rendkívül elkötelezett és bátor kongói biológusok az utóbbiban reménykedve, nagyon nehéz körülmények között végezték el az eddigi legrészletesebb terepi felmérést, az eredmények pedig némiképp megnyugtatták őket. Az American Journal of Primatology szaklapban májusban publikált eredmények szerint ugyanis úgy tűnik, hogy a populáció csökkenésének mértéke nem akkora, mint azt korábban feltételezték. Az új adatok szerint a Kahuzi-Biega Nemzeti Park és az Oku rezervátum területén 5252 keleti síkvidéki gorilla élhet, így globális populációjuk a vélt 3800 egyedről 6800 egyedre nőtt.

A kétszáz kilót nyomó emlősök és élőhelyük védelme ettől még továbbra is rendkívül sürgető, a tantál bányászata ugyanis elfogadhatatlan mértékű és visszafordíthatatlan károkat okoz a régió lakóinak és természeti környezetének. A tantál bányászatával kapcsolatos politikai, társadalmi és környezeti vonatkozások súlyosságára tekintettel olyan stratégiára van szükség, amely egységes fellépésre szólítja fel az érintett iparágak szereplőit, a keleti síkvidéki gorilla jövője ugyanis alighanem ezen áll vagy bukik.

Cikkem eredetileg az Élet és Tudomány 2021/29. számában jelent meg.