A színváltó körömlakkok – melyek a hőmérséklet vagy a fényerő változásával alakulnak át például pirosról bordóra – már ma is elérhetők, ám a színcsere szerepe ezeknél kizárólag a gyönyörködtetés. A hamarosan forgalomba kerülő Undercover Colors körömlakk azonban nők millióit mentheti meg az erőszaktól. A pinkre lakkozott körmöt csak egy pillanatra kell belemártani a bulin kapott italba, az eredeti szín sötétedése máris jelzi viselőjének az abba csempészett olyan partidrogok jelenlétét, mint a Gina, a Xanax és a Rohypnol. Létezik már a környezeti hatásokra reagáló színváltó hajfesték is, ám a boltba kerülés előtt még számos teszt vár az új termékre.

Egy másik újdonság a hajfesték-allergiásoknak szolgál biztató hírekkel. A legtöbb allergiás panaszt, bőrirritációt és arcduzzanatot jelenleg a hajfesték p-fenilén-diamin (PPD) összetevője okozza, ám koreai kutatóknak most sikerült ezt az anyagot kímélőbbre cserélni. Az allergiások életét persze eddig is megkönnyítették a PPD helyett más természetes festékanyagot (melanint) használó termékek, ám ezek molekulái túl nagyok ahhoz, hogy a haj belsejébe hatoljanak, így már 6-8 mosás alatt lekopnak a hajszálak felületéről. A mostani teszteken a melaninhoz szerkezetileg nagyon hasonló poli-dopamint használtak a kutatók, melyet vas ionokkal keverve az ősz hajat feketére, réz- és alumínium ionokkal pedig világos árnyalatokra festették. Igen kecsegtető a jövőre nézve, hogy a kísérletek közben semmilyen mellékhatás nem jelentkezett.

Im et al. (2017) Metal-Chelation-Assisted Deposition of Polydopamine on Human Hair: A Ready-to-Use Eumelanin-Based Hair Dyeing Methodology. ACS Biomaterials Science & Engineering DOI: 10.1021/acsbiomaterials.7b00031